czwartek, 1 października 2015

Olejek z czarnuszki

Nasiona czarnuszki siewnej od ponad 2 tysięcy lat znane są ze swych prozdrowotnych właściwości.
Od wieków spożywane były jako przyprawa do potraw oraz stosowane do produkcji nalewek, wódek i miodu pitnego.
W świecie arabskim czarnuszka postrzegana jest jako panaceum, mówi się, że „leczy wszystko oprócz śmierci”.
Z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno drogocenny olej zwany  „złotem faraonów”.

   Olej z nasion czarnuszki siewnej to produkt w 100% naturalny, otrzymywany wyłącznie w procesie tłoczenia na zimno nasion roślin rosnących na czystych terenach Maroka. Zawiera olejek lotny, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon, witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny, fitosterole. Olej w 85% zawiera niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o właściwościach przeciwzapalnych.Dzięki wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich cennych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.

 

Spożywanie oleju z czarnuszki siewnej wpływa ochronnie na komórki organizmu oraz korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układów:

 

–        krążenia: wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi;

 

–        odpornościowego: zawarte w oleju naturalne antyoksydanty wzmacniają siły obronne organizmu;

 

–        pokarmowego: naturalne związki czynne ochraniają komórki trzustki i wątroby oraz wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego;

 

–        moczowego: olej wspomaga oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów;

 

–        nerwowego: zawarte w oleju wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy, w tym fostatydylocholina, wspierają procesy zapamiętywania i uczenia się.


 
Olej z czarnuszki, tzw. Złoto Faraonów, ze względu na swoje bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze jest do dziś bardzo znanym i cennym olejem. Zastosowany na skórę:

 

  • przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, zapobiega rozdwajaniu się końcówek

  • eliminuje łupież 

  • zwalcza trądzik i oczyszcza cerę

  • reguluje wydzielanie sebum - wskazany do pielęgnacji skóry łojotokowej

  • łagodzi podrażnienia 

  • odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych

  • chroni przed działaniem promieni słonecznych


 Zalecane spożycie:

dzieci między 5 a 11 rokiem życia – 1 łyżeczkę dziennie

młodzież od 12 roku życia – 3 razy dziennie pół łyżeczki.

dorośli -  2 łyżeczki dziennie

 

W butelce spożywczego oleju z czarnuszki znajduje się olej tłoczony na zimno, 100 % naturalny. Może być on stosowany także w celach kosmetycznych. Nie ma żadnej różnicy między olejem z czarnuszki spożywczym i kosmetycznym. Jest to ten sam jeden rodzaj oleju.

 

Zastosowanie w celach  kosmetycznych:

Twarz

- Zaleca się smarowanie  miejsc ze zmianami skórnymi raz dziennie.

Ciało

- Może być stosowany do masażu, w celu rozgrzania i rozluźnienia spiętych mięśni ma też  działanie przeciwbólowe.

Włosy
Wypadanie włosów - kilka kropli olejku dodać do szamponu podczas mycia włosów. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min,  a następnie umyć włosy. Stosowanie  regularne spowoduje że już po ok. 2 tyg. włosy zaczną odrastać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz