czwartek, 1 października 2015

Woda różana marokańska

Powstaje poprzez destylacje kwiatów róży damasceńskiej.
Dodawana jest ona do relaksacyjnych kąpieli, które w delikatny sposób koją nerwy. Kobiety przecierają nią także skórę jak tonikiem, gdyż woda różana ma właściwości łagodzące i rozjaśniające, ponadto doskonale nawilża. Woda różana regeneruje skórę wrażliwą i przesuszoną ze skłonnością do pękających naczynek. Jej codzienne stosowanie sprawia, że skóra staje się elastyczna, promienna i jedwabiście gładka.

Olejek z czarnuszki

Nasiona czarnuszki siewnej od ponad 2 tysięcy lat znane są ze swych prozdrowotnych właściwości.
Od wieków spożywane były jako przyprawa do potraw oraz stosowane do produkcji nalewek, wódek i miodu pitnego.
W świecie arabskim czarnuszka postrzegana jest jako panaceum, mówi się, że „leczy wszystko oprócz śmierci”.
Z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno drogocenny olej zwany  „złotem faraonów”.